موس یک دستگاه ورودی و یکی از ابزارهای اشارهگر که جزو تجهیزات ورودی در رایانههای شخصی به حساب میآید. ماوس، همانند کیبورد، یک واسط کاربر سختافزاری محسوب میشود.. ما امروز در فروشگاه لپتاپ استوک دیدبرتر تصمیم گرفتیم این مقاله را برای آشنایی شما با نکات مهم خریدن موس(ماوس) تهیه کنیم.پس با ما همراه باشید.
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
1.ماوس(موس)چیست و چه کاربردی دارد؟
2.موس بیسیم بخرم یا سیمی؟
3.نوع حسگر؟
4.محدوده دقت(DPI)؟
5.پورت اتصال؟
6.باتری؟
7.شرکت سازنده؟
8.تعداد کلیدها؟
ماوس(موس)چیست و چه کاربردی دارد؟
ماوس همان وسیلهای است که با در دست گرفتنش میتوانید نشانگر ماوس، یعنی علامت فلش کوچک، را در نمایشگر خود جابهجا کنید. شرکتهای متعددی به تولید انواع مختلف ماوس مشغولاند و قابلیتهای خاصی را، از زیبایی گرفته تا کاراییهایی خاص، برای محصولاتشان تعریف میکنند. ماوس نیز مانند صفحهکلید است و باور بیشتر مردم بر این است که خرید ماوس اطلاعات خاصی نمیخواهد؛ ولی اگر بدانید ماوسهایی وجود دارند که تا چندین میلیون تومان قیمت دارند، نظرتان عوض میشود. پس بیایید با هم بررسی کنیم که در زمان خرید ماوس چه نکاتی مهم است تا هنرمندانه خرید کنید.
موس بیسیم بخرم یا سیمی؟
ماوس نیز مثل صفحهکلید میتواند بهصورت بیسیم و سیمی باشد. البته بیسیمبودن ماوس مهمتر از بیسیمبودن صفحهکلید است. کارکردن با ماوسهای بیسیم بهدلیل شعاع حرکتیِ بیشتر راحتتر است.
مزیت اصلی ماوس بیسیم امکان جابهجایی راحتتر نسبت به نوع سیمی است.
از معایب ماوس بیسیم میتوان قیمت بیشتر و وزن بیشتر نسبت به ماوسهای سیمی را برشمرد.
کسانی که بهطور حرفهای به کارهایی مثل طراحی و بازی مشغولاند، مدلهای سیمی گرانقیمت را ترجیح میدهند؛ چون میزان تأخیر در آنها نسبت به مدل وایرلس کمتر است.
برخی ماوسهای گرانقیمت بهصورت ترکیبیاند: بیسیماند، ولی برای کارهای خاص، مثل بازی، میتوانید سیم اتصالش را وصل کنید که میزان تأخیر کاهش پیدا کند.
نوع حسگر؟
زمانی که ماوسهای نوری وارد بازار شدند، جای ماوسهای توپی را گرفتند. یادش
بهخیر! چه عذابی بود کارکردن با آنها و تمیز کردنشان! ماوسهای نوری یا اُپتیکال روی بورس بودند، تا اینکه تکنولوژی بعدی، یعنی ماوسهای لیزری، جای آنها را گرفتند.
ماوسهای نوری دارای یک دیود نوری در زیر خود بودند و باید بر روی سطحی غیرشفاف قرار میگرفتد تا بتوانند با دریافت بازتاب نور، بهدرستی کار کنند. ماوسهای لیزری دیگر دیود نوری نداشتند و تکنولوژی لیزر جایگزینشان شده بود. آنها را میتوان
روی هر سطحی، حتی شیشه استفاده کرد.
امروزه دوباره ماوسهای نوری به بازار رقابت برگشتهاند. بسیاری از کسانی که کارهای حرفهای مثل بازی انجام میدهند، از سرعتعمل ماوسهای لیزری راضی نیستند و ماوسهای نوری را ترجیح میدهند؛ البته ماوسهای نوری جدید را با رفع مشکلات قبلی و با قدرت بیشتر به بازار رقابت برگرداندهاند.
محدوده دقت(DPI)؟
منظور تعداد نقاطی است که ماوس توانایی تشخیص آنها را در هر اینچ دارد. هرچقدر این تعداد بیشتر باشند، شما میتوانید با جابهجایی کمتر ماوس، نشانگر را بیشتر حرکت دهید. محدودۀ دقت را با واحد DPI میسنجند. بالابودن (Dot Per Inch) DPI برای کارهایی مثل طراحی و بازی بسیار مهم هست.
پورت اتصال؟
اگر ماوس شما بهصورت سیمی باشد، دقیقاً مثل کیبوردهای سیمی میتواند به پورت USB یا PS2 متصل شود. اگر ماوس شما وایرلس باشد، پورت اتصال بهصورت یک دانگل USB است
نکته:پورت PS2 مخصوص ماوس به رنگ سبز و پورت مخصوص صفحهکلید به رنگ بنفش است. البته در مادربردهای جدید، این پورت در حال حذفشدن است. در برخی مدلها نیز تنها یک عدد پورت PS2 وجود دارد که دورَنگ است و میتوان ماوس یا صفحهکلید را به آن وصل کرد.
باتری؟
یکی از نکات مهم در انتخاب ماوس بیسیم، میزان مصرف باتری است. باتری باعث زیادشدن وزن ماوس میشود. حرکتدادن ماوسهای سنگین سخت است؛ پس سازندگان ماوس سعی میکنند محصول کممصرفی بسازند تا باتری کوچکتری نیاز داشته باشد. برندهای معتبر میزان مصرف باتری ماوس را نیز اعلام میکنند.خود من از ماوسهای لیزری لاجیتک استفاده میکنم که با یک باتری آلکالاینِ خوب، حدود یک سال کار میکند و وزن زیادی نیز ندارد. ماوسهای گرانقیمت دارای باتری داخلیاند و نیازی به تعویض باتری ندارند. میتوانید آنها را بهوسیلۀ کابل یا پایۀ مخصوص خودشان شارژ کنید.
شرکت سازنده؟
شرکتهای بسیاری در جهان به تولید ماوس مشغولاند. مشهورترین شرکتهای تولید ماوس در جهان عبارتاند از:
۱. مایکروسافت (Microsoft)
۲. لاجیتک (Logitech)
۳. رِیزِر (Razer)
۴. ...
ماوس و صفحهکلید بهدلیل استفادۀ مداوم کاربر از آن، باید با اصول ارگونومی طراحی
شده باشد تا به دستها آسیبی وارد نکند. شرکتهای بزرگ اصول ارگونومی را رعایت میکنند، ولی سازندگان معمولی خیر.
نکته: ارگونومی چیست؟ارگونومی (مهندسی فاکتورهای انسانی) علمی است که سعی میکند دستگاهها، ابزارها و محیط کار و زندگی انسان را مطابق با بدن انسان و محدودیتهای آن طراحی کند. ابزارهایی که با این علم تولید میشود، کمترین ضرر را به بدن انسان وارد میکند.
تعداد کلیدها؟
تعداد کلید در نگاه اول و برای کاربران عادی اصلاً مهم نیست. ماوسهای معمولی امروزه دارای دو کلید چپ و راست و یک اسکرولبار (ScroolBar) هستند؛ ولی ماوسهای حرفهای دارای چندین کلید دیگر برای کارهای خاصاند. این کلیدها هرکدام کاربرد متفاوتی دارد و میتوان با نصب نرمافزار، به هرکدام از آنها وظیفهای محول کرد. برای مثال، گیمرها (بازیکنندگان حرفهای) از این کلیدهای اضافه برای پرکردن خشاب اسلحه یا کارهای دیگر بهره میبرند.