به طور خلاصه حافظه رم یک حافظه سریع در کامپیوتر است که تمام داده هایی که رایانه در حال حاضر و یا بعدا به آن نیاز پیدا میکند را به صورت موقت ذخیره می کند.در فروشگاه لپتاپ استوک دیدبرتر تصمیم گرفتیم این مقاله را برای آشنایی شما با رم و اللخصوص نسل DDR3 و DDR4 تهیه کنیم.پس با ما همراه باشید.
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
1. حافظه رم (RANDOM ACCESS MEMORY) چیست؟
2.اهمیت نسل حافظه رم؟
3.مقدار حافظه(ظرفیت رم)چیست؟
4.فرکانس حافظه رم(BUS)چیست؟
5.سیستم خنک کننده رم؟
6.CL یا تامینگ رم چیست؟
حافظه رم (RANDOM ACCESS MEMORY) چیست؟
رم کامپیوتر مانند حافظه کوتاه مدت انسان است بااین تفاوت که انسان اگر به خواب برود حافظه اش پاک نمی شود ولی اگر کامپیوتر خاموش شود حافظه کوتاه مدتش پاک می شود.تمام اطلاعاتی که در کامیوتر مشاهده میکنید و سیستم باان ها کار میکند درون رم قرار گرفته است.به طورکلی هر پردازش و درخواستی که بخواهد به پردازنده ارسال شود باید از طریق حافظه اصلی(رم)انتقال داده شود چون تنها رم است که می تواند بسیار سریع با پردازنده ارتباط برقرار کند.پس خرید رم مناسب تاثیر چشم گیری بر سرعت سیستم شما دارد.
اهمیت نسل حافظه رم؟
برای خرید رم باید به تکنولوزی حافظه ای که مادربرد و پردازنده پشتیبانی اش میکند دقت کنید.مادربردهای امروزی از نسل رم های DDR4(DOUBLE DATA RATE4) پشتیبانی می کنند.تکنولوزی DDR درساخت رم ها استفاده شده است و عدد جلوی ان مشخص میکند که این تکنولوزی در کدام نسل خود به سر می برد.نسل های قبل DDR1 و DDR2 و DDR3 بودند.
تکنولوزی رم تاثیر مستقیمی بر سرعت حافظه اصلی می گذارد و هر نسل به مراتب سریعتر از نسل قبلی است.
طراحان با تغییر مکان یک شیار در حافظه اصلی به شناسایی بهتر و اشتباه نشدن نسل های مختلف کمک کرده اند.
مقدار حافظه(ظرفیت رم)؟
میزان حافظه را میتوان مهمترین معیار در انتخاب رم کامپیوتر دانست.هرچه ظرفیت رم کامپیوترتان بیتر باشد سرعتش افزایش پیدا می کند که این میزان برحسب مگابایت سنجیده می شود.ولی امروزه با پیشرفت تکنولوزی و بالارفتن میزان رم ها ان هارا با ظرفیت گیگابایت می سنجند.
مرسوم ترین مقدار رم های امروزی از 4تا 64 است.هرگیگابایت معادل 1024 مگابایت است.
به عنوان مثال سیستم عامل ویندوز10 درنسخه 32بیتی به حداقل 1گیگابایت رم و درنسخه 64بیتی به حداقل2 گیگابایت رم برای اجرا نیاز دارد.البته این مقدار حداقلی(MINIMUM REQUIREMENS)است و کارایی مناسبی ندارد.
فرکانس حفظه رم(BUS)چیست؟
فرکانس حافظه رم براساس مگاهرتز مشخص می شود.فرکانس بالاتر به معنی سرعت بیشتر است.فرکانس رم را سازنده ان مشخص می کند ولی با پشتیبانی پردازنده و چیپست مادربرد است که میتواند به درستی کار کند.
اسلات های حافظه اصلی که قرار است برروی سیستم قرار بگیرند باید دارای فرکانس یکسانی باشند تا کارایی سیستم به حداکثر برسد.
فرض کنید دو اسب قوی و تندرو کالسکه رو می کشند و مسیری و در 10 دقیقه طی میکنند.اگر شما برای افزایش توان این دو اسب دیگری که سرعت کمتری دارد به این مجموعه اضافه کنید چه اتفاقی می افتد؟
جواب این است که کالسکه شما اینبار مثلا در 15دقیقه مسیر قبلی را طی میکند و به مقصد می رسد.چرا؟چون دو اسب دیگر باید سرعت خود را کاهش دهند تا اسب سوم همراه ان ها حرکت کند.
همین اتفاق دقیقا برای رم هاهم پیش می اید زمانی که فرکانس رم های کامپیوترتان متفاوت باشد و در این حالت تمام رم ها با فرکانس و سرعت پایین تر کارمیکنند.
پس اگر قصد دارد چندین رم برروی لپتاپ خود قرار دهید باید حتما فرکانس یکسانی داشته باشند.
سیستم خنک کننده رم؟
بروی هر اسلات رم چیپ های کوچکی قرار دارند که حافظه رم رو تشکیل میدهند.خنک نگه داشتن این چیپ ها میتواند باعث افزایش کارایی رم ها شود.
به همین دلیل برخی سازندگان در مدل های خاص خود یک سینی گرما (HEAT SINK) بروی دوطرف بدنه قرار می دهند.این ورقه فلزی سطح تماس باهوا را بیشتر میکند و باعث خنک شدن سریعتر می شود.
CL یا تامینگ رم چیست؟
به زبان ساده CL برابر تعداد کلاک پالسی است که طول میکشد تا رم پاسخی را به پردازنده بدهد.مثلا CL5 یعنی 5 کلاک پالس طول میکشد تا رم درخواست پردازنده را اماده کند.هرچقدر این عدد کوچکتر باشد بهتر است ولی هرچقدر تکنولوژی ساخت حافظه اصلی پیشرفته تر شود عدد CL نیز بالاتر می رود و تعداد کلاک پالس بیشتری طول میکشد تا پاسخ به پردازنده داده شود.
نکته:کلاک پالس چیه؟اگر به زبان ساده بخوایم بگیم کلاک پالس به همان سرعت پردازنده گفته میشه.مثلا وقتی کلاک پالس پردازنده برابر با 2.60 باشه به این معناست که این پردازنده میتونه 2میلیارد و 600 میلیون عمل رو در 1ثانیه انجام بده.