فرقی نمیکند شما از کدام دسته کاربران حرفهای و یا عادی باشید. احتمالاً در هنگام خرید لپ تاپ با این چالش که کاربرد کارتهای گرافیک در لپ تاپها چیست و یا تفاوت کارتهای گرافیک AMD , NVIDIA درچیست مواجه شده اید.بخاطر همین ما امروز در فروشگاه لپتاپ استوک دیدبرتر تصمیم گرفتیم این مقاله را برای آشنایی شما با کارت گرافیک و تفاوت کارت های گرافیک AMD و NVIDIA تهیه کنیم.پس با ما همراه باشید.
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
1. کارت گرافیک(Graphic card, VGA) چیست؟
2.کارت گرافیک ONBOARD چیست؟
3.کارت گرافیک مجزا (Discrete)چیست؟
4.تفاوت کارت های گرافیکی شرکت های NVIDIA و AMD درچیست؟
5.مقدار حافظه گرافیکی؟
کارت گرافیک(Graphic card, VGA) چیست؟
وظیفه کارت گرافیک یا VGA(VIDEO GRAPHIC ADAPTOR) تهیه خروجی صویر برای ارسال به صفحه نمایش است.
کارت گرافیک را باید بسته به کاری که انجام می دهید انتخاب کنید.برای کارهای عادی و روزمره کارت گرافیک ارزان قیمت یا حتی ONBOARD کفایت میکند ولی اگر قصد دارید کار حرفه ای انجام دهید یا بازی کنید نیاز به کارت گرافیک پیشرفته تر و گران قیمت دارید.
کارت گرافیک ONBOARD چیست؟
مادربوردهای امروزی برروی خودشان یک چیپ گرافیکی با کارایی معمولی دارند تا نیازهای کاربران عادی برطرف شود و کاربرانی که نیاز به کارت گرافیک حرفه ای ندارند دیگر مجبور به خرید کارت گرافیک نباشند.
درکل اصطلاحOnboard برای قابلیتی به کار می رود که پیش از این جداگانه بوده ولی امروز برروی مادربورد تعبیه شده است.در گذشته کارت صوتی نیز اینگونه بود و باید جداگانه خریداری میشد ولی کم کم به عضوی جدایی ناپذیر از مادربورد تبدیل شد و امروزه تما مادربوردها کارت صوتی را برروی خودشان دارند.
مزایا و معایب کارت گرافیک Onboard
مزایا:
- قیمت ارزانتر
- مصرف انرژی کمتر
- تولید گرمای کمتر
معایب:
- توان پردازش داده های گرافیکی سنگین را ندارد
- حافظه ی اختصاصی ندارد و به همین دلیل ازحافظه خود سیستم استفاده میکند
کارت گرافیک مجزا (Discrete)چیست؟
کارت گرافیک مجزا بهطور کامل یک کارت و چیپست جدا از سی پی یو است که این نوع کارت گرافیک خودش دارای GPU است و میتواند دادههای گرافیکی رو خارج سی پی یو پردازش کند.کارت گرافیک مجزا، حافظهی مخصوص خودش را دارد که با اسم VRAM یا Video RAM شناخته میشود و این نوع حافظه، دادههای مورد نیاز کارت گرافیک را با سرعت بیشتری در اختیار GPU قرار میدهد.
نکته:واحد پردازش گرافیکی (Graphics Processing Unit) یا به اختصار GPU یک مدار الکترونیکی اختصاصیافته برای سرعت بخشیدن به گرافیک رایانهای، پردازش تصویر دیجیتال و رندر کردن گرافیکی در کامپیوترهای شخصی است.
مزایا و معایب کارت گرافیک های اختصاصی
معایب:
- به این دلیل که دارای حافظه رم و فن اختصاصی هستند فضای بیشتری رو اشغال میکنند
- قیمت بالاتری نسبت به گرافیک onboard دارند
- مصرف برق و انرژی بیشتر نسبت به کارت گرافیک onboard دارند
مزایا:
- مناسب پردازش داده های سنگین گرافیکی مانند گیمینگ و تدوین هستند
- قابلیت ارتقا دارند
تفاوت کارت های گرافیکی شرکت های NVIDIA و AMD درچیست؟
بزرگترین شرکت های سازنده پردازنده گرافیک دوشرکت انویدیا (NVIDIA) و ای ام دی (AMD) هستند.
این دوشرکت وظیفه تولید پردازنده گرافیک رو برعهده دارند و برندهای سازنده کارت گرافیک به وسیله چیپست های تولیدی این دوشرکت به ساخت کارت گرافیک می پردازند.
پردازنده گرافیک کار پردازش داده های گرافیکی را برعهده دارد.شما میتوانید هر یک از دوپردازنده گرافیک معروف بازار را انتخاب کنید.هر دوپردازنده بسیار قدرتمندند و هریک مزایای خاص خود را دارند که در ادامه به ان می پردازیم که البته کارت های گرافیک شرکت انویدیا در ایران محبوبیت بسیار بیشتری دارند.
نکته:پردازنده گرافیکی به صورت جداگانه به فروش نمی رود و شما باانتخاب کارت گرافیک دلخواهتان پردازنده گرافیک آن را انتخاب کرده اید.
شرکت NVIDIA
انویدیا کوادرو (Quadro): مناسب برای Work station. مناسب برای: مهندسی، طراحی بازی، واقعیت مجازی و یادگیری عمیق
انویدیا جی فورس (Nvidia GeForce): تعادل عملکرد و قیمت. مناسب برای: بازی، چندرسانهای و واقعیت مجازی
شرکت AMD
AMD Radeon RX: انتخاب بعدی گیمرها ویژگیهای مثبت: قیمت مناسب، عملکرد و کارآیی و سرعت متناسب
مقدار حافظه گرافیکی؟
معروفترین معیار خریدارانِ کارت گرافیک مقدار حافظۀ گرافیکی است. اگر به یک فرد عادی که معلومات کامپیوتری متوسطی دارد بگویید کارت گرافیک جدیدی خریدهاید، حتماً اولین سؤال او این است که کارت گرافیکتان چند گیگ است و بههمین دلیل میگویم معروفترین معیار است.
هرچقدر میزان حافظۀ گرافیکی بیشتر باشد، توان پردازشی کارت گرافیک بیشتر است و اصطلاحاً قدرت بیشتری دارد. میزان حافظۀ گرافیکی را بر اساس گیگابایت میسنجند؛ چراکه امروزه دیگر ارزانترین کارتهای گرافیکی نیز حداقل یک گیگابایت حجم دارند. علاوه بر حجم حافظهها، شما باید به نوع حافظۀ گرافیکی نیز دقت کنید.
حافظههای گرافیکی استفادهشده در کارتهای گرافیک بر دو نوعاند:
۱. حافظۀ DDR: مانند حافظههای استفادهشده در حافظۀ اصلی کامپیوتر است. سرعت کمتر و هزینۀ کمتری نسبت به انواع دیگر دارد. DDR3 معروفترین نسل از حافظههای بهکاررفته در کارتهای گرافیک است.
۲. حافظۀ GDDR: مختص کارتهای گرافیک است. قویتر از مدل DDR است؛ ولی هزینۀ بیشتری دارد. نوع GDDR5 در کارتهای گرافیکی امروزی استفاده میشود.
توصیه: در هنگام خرید کارت گرافیک، سعی کنید مدلی انتخاب کنید که حافظۀ گرافیکیاش از نوع GDDR5 باشد، حتی اگر حجم گرافیک کمتری داشته باشد؛ چون سرعت این مدل خیلی بیشتر از مدل DDR است.